Zkuste připravit těchto pár jídel, díky kterým zdoláte jeden ze studentských bojů o přežití:
Pro klasiky: chleba s něčím
Sendvič ze dvou krajíců chleba není nutno dlouze představovat. Obložit si chleba tím, co dům dá, patří mezi svačinovou klasiku, kterou si vychutnával i pohádkový dr. Voštěp. Buďte vynalézaví a trumfujte spolužáky nejrůznějšími variacemi a kombinacemi obloh a pomazánek. Čím jedlejší vytvoříte, tím víc si na nich pochutnáte.
Pro alternativce: plněné toasty
Pokud máte rádi smažené, vsaďte na toastový sendvič. Je libo toast naslano nebo nasladko? Stejně jako u předchozí pochutiny záleží i tento obsah čistě na osobní chuti. A když toast přesmažíte, přiškvařenými kousky se spolehlivě najíte i do krásy.
Pro hladovce: bageta a la caprese
Pořádný hlad zaručeně ukojí sytá sváča. Obzvlášť když máte doma Itálii. Rozkrojte bagetu (vřele doporučuji francouzskou, i když s ní Itálii trochu podvedete) a naskládejte na ni mozarellu s rajčaty. Posypte bazalkou, zakápněte olivovým olejem a z bašty udělejte připláclý sendvič. To aby dobroty v něm nepřišly nazmar.
Pro hlodavce: kaiserka s řeřichou
Ne nadarmo byl vymyšlen verš, hlody, hlody do svačiny, nacpeme se vitamíny. Kaiserka jako jeden z mála druhů pečiva už od pohledu láká posetými semínky. Skvěle se k ní hodí například řeřicha, která mimo kyselinu listovou obsahuje i vitamín C. Dokonce i perský král Xerxes ponoukal vojáky, aby pro zdraví snědli svůj denní řeřichový příděl. Nakupte tedy semínka a zasejte je do vlhké vaty. Za pár dní vyklíčená řeřicha splní svůj účel i po estetické stránce.
Pro vegetariány: ředkvičky s žervé
Rychlou přípravu a skvělé osvěžení v sobě skrývá další zeleninová alternativa. Svazek ředkviček rozkrájejte na kostičky a smíchejte s nadýchaným tvarohovým žervé. Ochutnáte blížící se jaro!
Pro strýčka Příhodu
Připadáte si v kuchyni jako Bridget Jonesová nebo zrovna chvátáte podobni brouku Kvapníkovi? V tom případě se můžete spolehnout na rychlou službu v podobě různých (müsli)tyčinek, sušenek, jogurtového nápoje nebo banánu. Brzy tak doplníte energii a zároveň si dopřejete sladkou odměnu. Dobrá zpráva je, že druhům, chutím a příchutím se, kromě banánu, meze nekladou.
Takže s chutí do toho, ať je hladu hotovo!
Kateřina Korčáková