Volské voko se slaninou
Ingredience:
3 vejce
slanina
sůl
pepř
olej
jako příloha zelenina, chléb
Na pánev střední velikosti nelijeme pár kapek oleje a necháme pořádně rozpálit. Čekáme. Pokud se hodně nudíme, můžeme se dopředu ulehčit práci a vymrskneme 3 vejce do mističky nebo hrníčku a zamícháme vidličkou. Osolíme špetkou soli a necháme stranou (ale blízko pánve).
Na rozpálenou pánvičku s olejem na povrchu naskládáme plátky slaniny a občas otáčíme. Slaninu se snažíme přivést ke zlatavému nádechu, takže je nutné ji hlídat!
Na zlatou slaninu, kterou jsme vidličkou, nebo jinou pomůckou, rovnoměrně rozprostřeli po dnu pánvičky, vylijeme připravená vejce. Pokud jsme se při čekání na rozpálení pánve nenudili a vejce nepřipravili předem, rozklepneme je přímo na slaninu. Dáváme pozor na skořápky, hrozí udušení!
Vše necháme pozvolna smažit a pozorujeme. Když vajíčka změní skupenství z kapalného na pevné, pánev i s nimi odstavíme. "Omeletu" přendáme na talíř, opepříme a v případě, že dodržujete zdravý životní styl, doplníme čerstvou zeleninou.
Dobrou chuť! :-)
Příště: Vytuněné blonďaté špagety Bolognese!
Foto: Marie Bauerová