Špagety alá bolognese
Ingredience:
špagety
jakákoliv hotová omáčka bolognese (nejčastěji ve sklenici)
cibule
česnek
šunka nebo salám
sůl
parmezán nebo strouhaný sýr na posypání
Tento recept je opravdu velmi jednoduchý - oceníte ho především, když vás nenapadá co rychlého a snadného si udělat k večeři nebo obědu. Trik tohoto jídla spočívá v tom, že několika chutnými surovinami "upgradujeme" obyčejnou bolognese omáčku, kterou koupíte v každých potravinách... Nejdřív si připravíme dva hrnce, jeden na vaření omáčky, druhý na špagety. Do většího z nich nalijeme vodu z vodovodu, osolíme špetkou soli a dáme vařit. Zatím si na kuchyňském prkénku nakrájíme celou cibuli, dva stroužky česneku a salám, případně šunku.
Pokud jste se při krájení cibule rozplakali, nstrachujte se - je to normální! Pokud vám chybí jeden prst, normální to není. Nakrájené suroviny necháme na prkénku odpočívat a do připraveného menšího hrnce (nebo rendlíku, kastrůlku) vylijeme naši rádoby rajčatovou omáčku a dáme vařit. Nyní by měl váš sporák a jeho nejbližší okolí vypadat asi takto:
Voda na špagety se pomalu vaří, omáčka začíná teplat. Do vroucí osolené vody (opravdu vroucí, ne vlažné nebo doutnající) vložíme špagety, nebo jakékoliv jiné těstoviny, které vás svým designem zaujaly. Pozor! Dobře si rozmyslete, kolik těstovin sníte - většinou je velikost jedné porce napsaná na obalu, stejně jako doba, po jakou je těstoviny nutno vařit! Těstoviny po celou dobu občas zamíchejte vařečkou, ať se vám nenalepí na dno hrnce. Všechny nakrájené suroviny (cibuli, česnek, šunku nebo salám) hodíme do omáčky a zamícháme, vaříme a stejně jako těstoviny pravidelně mícháme.
Je pravděpodobné, že bude omáčka hotová dřív než těstoviny. Pokud se tak opravdu stane, nevadí! Přikryjte ji pokličkou a nechte stranou... To, jestli jsou těstoviny hotové poznáte jednoduše - vyndejte vidličkou jednu z hrnce a ochutnejte! Uvařené těstoviny slijte přes cedník, pokud nemáte, pomožte si pokličkou (pokličku dáte na hrnec, lehce ji posunete po okraji hrnce tak, aby mezi hrncem a pokličkou byla malá mezera a všechnu vodu opatrně vylijete). Těstoviny dejte na talíř, přelijte omáčkou a posypejte sýrem nebo parmezánem. Jako ozdobu můžete dát na vrch kousek bazalky. Dobrou chuť! :-)
Těště se na další díl seriálu Studentky u plotny! Ukážeme vám jednoduché recepty na vánoční cukroví! :-)
foto: Marie Bauerová