Rajčatová polévka
Ingredience:
500 g čerstvých oloupaných rajčat
1 cibule
3 stroužky česneku
zeleninový vývar v kostce
olivový olej
pepř
sůl
3 bobkové listy
nové koření
Tentokrát vám přinášíme recept na rychlou, jednoduchou a výbornou domácí bio rajčatovou polévku. Základem jsou rajčata - kupte jich více než 500 g, protože po oloupání se jejich váha lehce sníží. Doporučujeme tedy koupit zhruba 700 g (maximálně vám pak zbydou v lednici). Celá rajčata spaříme horkou vodou a oloupeme.Oloupaná rajčata vážíme tak, abychom jich měli přesně půl kila.
Když máme rajčata hotová, nakrájíme na kostičky cibuli a česnek. Připravíme si i vývar - do půl litru vroucí vody rozdrobíme kostku zeleninového vývaru. Pokud v obchodě neseženete zeleninový, můžete použít i kuřecí.
Ve větším hrnci rozpálíme olivový olej a nakrájenou cibuli s česnekem na něm lehce osmahneme. Na druhé ploténce stále pozvolna vaříme vývar.
Když máme cibulku s česnekem osmahnuté, přidáme oloupaná rajčata - ta před tím rozkrájíme na menší kousky. Pozor! Do hrnce přidejte i šťávu z rajčat, ne že jí vylijete. :-)
Rajčata s cibulí a česnekem krátce povaříme, pak přilijeme horký vývar. Osolíme, opepříme a přidáme 3 bobkové listy a 4 kuličky nového koření. Přikryjeme pokličkou a pozvolna vaříme zhruba 15 minut.
Po patnácti minutách polévku odstavíme z plotny. Vyndáme všechny kuličky nového koření i všechny bobkové listy! Na tohle nezapomeňte, protože jinak by se vám polévka špatně mixovala. :-) Hrnec s polévkou ještě horký přikryjeme utěrkou a tyčovým mixérem rozmixujeme. Dávejte pozor, abyste neměli celou kuchyň červenou...
Polévku podáváme horkou, lehce posypanou bazalkou (kořením či čerstvou). Polévka vydží i pár dnů v lednici, nebo si ji můžete zamrazit.
Dobrou chuť! :-)
Příště se můžete těšit na Tortilly s kuřecím masem a zeleninou.
Markéta Ježková
Foto: Marie Bauerová