Smažené obalované řízky
Ingredience:
kuřecí řízky
hladká mouka
dvě vejce
strouhanka
olej
chléb
kyselé okurky
horčice
Aby se nám hotové řízky pohodlně vešly do úst, musíme je nejprve naklepat. Maso přikryjeme igelitovým sáčkem a pomocí paličky tak učiníme. Igelitový sáček používáme, aby se z našich budoucích řízků nestala řízková kaše.
Naklepané řízky obalíme postupně v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. Toto pořadí doporučujeme neměnit. V případě, že vám obalování připadá nechutné, zkuste to v gumových rukavicích.
Obalené řízky jsou připravené ke smažení! Na středně velkou pánev nalijeme přiměřeně oleje (slunečnicového nebo olivového, olej z automobilu nedoporučujeme) a pořádně vše rozpálíme na sporáku. Řízky postupně pokládáme a smažíme dozlatova z obou stran. Jako případnou ochranu před stříkajícím olejem použijte svářečské, nebo sluneční brýle (Pozor! V těch se řízky zdají zlatější než ve skutečnosti jsou!). Maso neotáčíme holýma rukama, ale vidličkou.
Hotové řízky naaranžujeme na talíř. Pokud držíte dietu, nebo nesnesete stříkající olej z úst při každém soustu, vysušte povrch masa ubrouskem, případně toaletním papírem.
Dobrou chuť! :-)
Příště: Volské oko se slaninou
Foto: Marie Bauerová