Projektů, které by se zabývaly zdravým stravováním, není mnoho. Jak vás napadlo se vydat touto cestou?
Vše začalo na ČZU, kde jsem studovala, a vzhledem k hodinové cestě do školy a nedostatku času na vlastní přípravu jídla jsem byla odkázána na to, co si koupím k jídlu cestou, nebo přímo v kampusu. Nejím maso a další živočišné produkty, jsem příznivkyně zdravého životního stylu a už mě nebaví klasická jídla rychlého občerstvení jako pizza, bagety a podobně. Takže bylo pro mě téměř nemožné si něco ve škole či cestou koupit. Tak jsem si řekla, že vytvořím jídlo rychlého občerstvení podle svých představ a podle toho, co jsem načerpala z různých kurzů a seminářů o zdravé výživě.
Kde všude si mohou lidé vaší svačinu zakoupit?
Jsme přibližně v 15 obchodech v Praze. Jsou to obchody jako Sklizeno, BIO Letná, kavárna Bio zahrada, čajovna U Džoudyho. S končícím semestrem končíme i na ČZU, kde zas budeme zavážet s příchodem nového semestru. Naše produkty zavážíme i do firem a domácností, takže si každý může objednat například dle instrukcí na Facebooku.
Jaké varianty produktů si u vás mohou studenti zakoupit?
V nabídce máme 4 druhy obilných kaší slazených ovocem a 4 druhy luštěninovo-obilných salátů.
Z jakých surovin se skládá taková zdravá svačina?
Základ je prostý, kombinujeme ve sladkých variantách různé obiloviny, ovoce, semínka a koření. Nesladíme cukrem, ale jen ovocem. Obilné kaše jsou vhodné jako snídaně, svačina nebo jako dezert. Jen si to zkuste porovnat třeba s müsli, které je mnohdy plné cukru a skrytých nesmyslů jako je glukózofruktózový sirup, syrovátka a podobně. Slané varianty mají jako základ luštěniny a obiloviny se zeleninou, semínky a kořením. Jídla jsou jen lehce solená. Saláty se hodí jako menší oběd, svačina nebo jako večeře či příloha k dalšímu jídlu (třeba i masu). Zkuste si porovnat takovýto salát s pizzou, obloženou bagetou či nějakým kebabem s pochybným složením.
Plánujete rozšířit výrobu i pro pracující lidi? Například, že by se někdo cestou do práce zastavil v nějakém vašem krámku a koupil si zdravou svačinu s sebou?
Zatím neplánujeme vlastní obchody, i když o jednom bistru přeci jen uvažujeme, ale to je vše otázka financí a zdrojů financování, které musíme vyřešit.
Jaká je zatím poptávka po vašich zdravých svačinách? Mají dnes studenti vůli jíst zdravě?
Poptávka je, zájem o JAPŮ roste, my nedáváme moc důraz na marketing, zatím se soustředíme hlavně na kvalitu výroby a budování týmu. Přeci jen jsme pořád start-up a do funkční firmy máme ještě daleko, takže se snažíme růst postupně a teprve se připravujeme na pořádný JAPŮ "BOOM". Lidé obecně - nejen studenti - chtějí jíst více zdravě, ale jde to ruku v ruce s tím, že přibývá potravinových alergií a pro mnoho lidí jsme to právě my, kdo nabízí jídla bez lepku, laktózy a chemie.
Plánujete rozšířit výrobu třeba i na zdravé obědy, které by případně v nějaké variantě obsahovaly i maso?
No, maso určitě ne, neslučuje se to s filozofií firmy, a ani mou osobní. Naší vizí jsou zdravá a pestrá veganská jídla. Rozšiřování nabídky o větší porce a další druhy určitě chystáme, takže se máte na co těšit. Měníme sortiment i během roku, dle sezónního ovoce a zeleniny, takže se nás jen tak nepřejíte.
Text: Veronika Doskočilová