Ač by se mohlo zdát, že pivo je původní český výrobek, nenechme se zmást. Jeho historie se datuje až do 7. tisíciletí př. n. l. do bájné Mezopotámie. Staří Sumerové a Babyloňané vyráběli kvašený nápoj z obilí. Pivo obsahující chmel, slad, kvasinky a vodu definovali v 16. století v Německu. S jeho filtrací se začalo až v 19. století.
Příběh Staropramenu začíná v roce 1869. Dva průmyslníci Jan Kohout a Vilém Pick se rozhodli vybudovat první pivovar na pražském předměstí. A do oka jim padla oblast industriálního Smíchova, který byl v té době rozvíjející se průmyslovou oblastí.
Majitelé a sládci se od začátku snažili skloubit tradici s inovátorstvím. A tak potom, co byla 1. května 1871 uvařena první várka piva, pivovar jenom vzkvétal. Zásluhy se připisují zejména sládkovi Michaelu Trnkovi. Ten dal českému pivovarnictví první úspěšnou recepturu na desítku a polotmavý ležák Granát. Sládci nebyli inovativní jenom v nových recepturách, ale rovněž ve využívání nových technologií. Největší pokrok pivovaru je spojen se jménem sládka Josefa Paspy, který se ve 30. letech 20. století zasloužil o jeho rozsáhlou modernizaci. A díky ní vybudoval ze Staropramenu největší pivovar v tehdejším Československu. Moderní ocelové tanky, rozšířená kotelna se strojovnou a další technologické vychytávky se staly stabilním základem pivovaru až do 90. let.
Kde se pivo vaří, tam se dobře daří
Staropramenu se už v jeho začátcích velice dařilo. Mohl za to i marketing, který si pivovar zvolil. Ačkoliv majitelé Kohout a Pick tento pojem určitě neznali, moc dobře věděli, že jenom vaření piva nestačí. Museli přidat i propagaci a kvalitní péči. A tak vznikla pivovarská restaurace Na Verandách. Stala se předchůdcem dnešních značkových restaurací, do kterých se od začátku chodilo za kvalitním pivem a dobrým jídlem.
Myšlenku budování pivní kultury totiž majitelé neopustili ani po více než sto letech. V roce 1999 byla otevřena první restaurace sítě Potrefená husa, která se od té doby rozrostla na současnou třicítku podniků. Jde o místa, která nabízejí dobře ošetřené pivo a moderní kuchyni. Návrat ke kořenům pak představuje nedávno otevřená restaurace Vinohradský Parlament, který je největší hospodou Staropramenu v Česku. Můžete zde ochutnat opravdu pečlivě opečovávané pivo a výtečnou českou kuchyni.
Staropramen v areálu pivovaru nejen vaří pivo, ale v duchu svého sloganu „Jedno nás spojuje“ nabízí řadu příležitostí, jak se u piva sejít. První pivovarská škola, moderní Návštěvnické centrum, společenský Paspův sál nebo oblíbený hudební klub Phenomen. To jsou místa, díky nimž Staropramen Smíchovu vdechuje život a láká k návštěvě pivovaru desetitisíce lidí ročně.
O krok napřed
Z malého pivovaru, který v prvním roce svého působení uvařil 10 tisíc hektolitrů piva, se za 145 let stal druhý největší pivovar v zemi s ročním výstavem přesahujícím 2,5 milionu hektolitrů. Lahve s dominantním S v logu neznáme ale jenom v Čechách. Staropramen začal už v roce 1953 vařit pivo pro export. Svoji distribuci zahájil v Rakousku, Německu, Švýcarsku a USA. Dnes mohou lidé ochutnat zlatý mok v 38 zemích.
Boom zažívá pivovar zejména po roce 1989, kdy se s příchodem nových vlastníků mohla naplno rozjet investice do nových technologií. Staropramen se stává součástí společnosti Pražské pivovary, později přejmenované na Pivovary Staropramen. S novými majiteli přichází rozsáhlá modernizace. První nerezové sudy, první lahve s prodlouženým hrdlem nebo originální lahve s výrazným a plasticky vyvedeným logem, kterými se významně odlišuje od jiných značek na trhu.
Staropramen po celou dobu své existence kombinuje tradici s moderními technologiemi a inovacemi
Inovativnost si pivovar ponechal ale i v rámci receptur. Češi pivo milují, to je známá věc. Ale už jim přestala stačit klasická nabídka – světlé, černé, polotmavé. Jsme otevřenější a rádi zkoušíme nové věci. Na tuto poptávku Staropramen pružně zareagoval svou nabídkou řady beermixů Staropramen Cool. Podařilo se mu pro tento nápoj nadchnout i nepivaře. A klasikům naopak nabídl svou Jedenáctku, Nefiltrované. Hranice pivovarské produkce opět jako první prolomil loni s prvním nealkoholickým sladovým nápojem Sládkova limonáda.
Staropramen si za 145 let působení vybudoval silné postavení na pivním trhu v Česku i zahraničí. Stal se symbolem Smíchova. Stejně jako před více než sto lety se zde lidé scházejí kvůli kvalitnímu pivu, jídlu a zábavě. Sice v trochu modernějším hávu, Staropramen však stále spojuje. Vyberte si tedy to svoje a vyrazte na Smíchov na jedno!
Akcionářský pivovar na Smíchově byl založen 23. října 1869. O dva roky později se 1. května vaří první várka piva a na podzim otevírá restaurace Na Verandách. Pivovar roste a v roce 1953 vaří pivo také pro export. Od 90. let postupně přichází na trh s řadou výrobních, obalových i pivních novinek. Stává se součástí společnosti Pražské pivovary, později přejmenované na dnešní Pivovary Staropramen. Během své historie jako první z českých pivovarů spotřebitelům s úspěchem nabídl desítku, polotmavé pivo, beermixy či sladovou limonádu.
Historie – časová osa
1869 Jan Kohout a Vilém Pick zakládají Akcionářský pivovar na Smíchově
1871 Sládek Quaiser vaří první várku piva a otevírá se legendární restaurace Na Verandách
1877 Sládek Michael Trnka uvařil první úspěšnou desítku českého typu
1884 Stejný sládek napsal a uvařil první polotmavé pivo Granát
1953 Staropramen vaří pivo i pro export
1992 První nerezové KEG sudy u nás
1999 První restaurace Potrefená husa na Vinohradech
2006 První originální neunifikovaná pivní lahev
2011 Staropramen Nefiltrovaný a beermixy řady Staropramen Cool
2013 Otevření Vinohradského Parlamentu, moderní hospody 21. století