Den českého piva se blíží. Hospody Staropramenu nabídnou speciální várku Výročního Granátu 14,5.
poweredbyexperts

Den českého piva se blíží. Hospody Staropramenu nabídnou speciální várku Výročního Granátu 14,5.

Pro letošní druhý ročník Dne českého piva uvařili ve Staropramenu speciální pivo a připravili doprovodný program pro hospody. Slavit  bude celkem 615 hospod a restaurací ve 277 městech a obcích po celé České republice, které smíchovské pivo čepují a do akce se zapojily. V nich budou návštěvníci moci ochutnat nefiltrovaný a nepasterizovaný Výroční Staropramen Granát 14,5 určený jen pro tento den. Při jehož vaření se smíchovští sládci inspirovali recepturou z roku 1884. Sedm vybraných hospod osobně navštíví pivovarští sládci, kteří Výroční Granát 14,5 slavnostně narazí a pivo lidem představí. 

Výroční Staropramen Granát 14,5 budou moci pivaři ochutnat právě jen v sobotu 27. září. „Poté, co tento speciál uzraje v tancích, bude přímo stáčen do sudů. Bude tak vynechána jak fáze filtrace, tak fáze pasterizace. Pivo do hospod zavezeme až těsně před Dnem českého piva. Tím bude zajištěna jeho maximální čerstvost, což je z pohledu kvality piva velmi důležité,“ říká Zdeněk Lux, vrchní sládek pivovaru Staropramen. Každá hospoda pak dostane omezené množství piva. „Granát jsme pro tento den vybrali proto, že byl prvním úspěšným polotmavým pivem u nás a tvořil tak důležitou součást historie nejen našeho pivovaru, ale celého českého pivovarnictví,“ dodává Lux.

Ochutnávkou speciálního piva, kterého na Smíchově navařili limitovanou várku 500 hektolitrů, přitom v hospodách Staropramenu vyvrcholí měsíční kampaň ke Dni českého piva. Od začátku září v nich totiž probíhá spotřebitelská soutěž. Nejpilnější sběratel speciálních pivních samolepek se může těšit na 30 piv zdarma a titul Čestného sládka. Seznam vybraných podniků a informace o soutěži lze najít na webu www.pivo.cz.

Den českého piva

Tradici tohoto pivního svátku založil Český svaz pivovarů a sladoven v loňském roce s cílem posílit hrdost a vztah k českému národnímu nápoji. Zároveň chce pivovarský svaz vyzvat lidi k návštěvě hospod a restaurací na čepované pivo. Loni se do akce celkově zapojilo více než 800 hospod a restaurací a desítky pivovarů z celé České republiky.

Dnem českého piva pivovarníci vyhlásili 27. září, předvečer svátku nejvýznamnějšího českého patrona sv. Václava. Ten je totiž zároveň i patronem sládků a pivovarníků. Za ochránce pivařů prohlásil knížete Václava před téměř sedmi sty lety císař Karel IV., jenž se sám významně zasloužil o rozšíření pivovarnictví a chmelařství v českých zemích.

Vrchní sládek Staropramenu se zúčastnil a osobně podpořil již loňský první ročník Dne českého piva, jehož tradici založil Český svaz pivovarů a sladoven, aby posílil hrdost a vztah k našemu národnímu nápoji a zároveň lidi nalákal k návštěvě hospod. “Loni jsem byl v naší největší hospodě Vinohradském Parlamentu, kde jsem strávil velmi příjemný večer s místními. Letos si tuto návštěvu zopakuju. Mí kolegové navštíví dalších šest míst,“ popisuje Zdeněk Lux. Kromě Prahy tak sládky Davida Mathouchanha, Jana Špačka a Libora Vávru potkají třeba v Hradci Králové, či Pardubicích.

I na základě vlastní zkušenosti tak Zdeněk Lux vyzývá milovníky piva v Česku k návštěvě hospod. “Rád bych všechny pozval do hospod a restaurací k oslavě Dne českého piva. Jsem velice rád, že jsme tento svátek začali slavit. Pivo je náš národní nápoj a jistě si zaslouží každoroční oslavu, při které si vždy připomeneme něco z jeho historie i současnosti. A především se kvůli němu sejdeme v hospodách. Představuju si, že za nějakých deset let bude každý hrdý český milovník piva v tento den v hospodě či restauraci. A třeba se nám tento svátek podaří dostat i do zahraničí,“ dodává k nově vznikající národní tradici Zdeněk Lux.

Výroční Staropramen Granát 14,5

Je speciálním nefiltrovaným a nepasterizovaným polotmavým ležákem, kterého ve Staropramenu pro Den českého piva uvařili limitovanou várku 500 hektolitrů. „K jeho výrobě jsme použili tři druhy sladů a tři druhy chmele v čele s Žateckým poloraným červeňákem. Jeho receptura využívá pro Staropramen typické několikanásobné chmelení. Poté, co tento speciál uzraje v tancích, bude přímo stáčen do sudů. Bude tak vynechána jak fáze filtrace, tak fáze pasterizace. Pivo do hospod zavezeme až těsně před Dnem českého piva. Tím bude zajištěna jeho maximální čerstvost, což je z pohledu kvality piva velmi důležité,“ říká Zdeněk Lux, vrchní sládek pivovaru Staropramen. Každá hospoda pak dostane omezené množství piva. „Proto se nevyplatí váhat. Doporučuji si v hospodě raději rezervovat místo,“ upozorňuje sládek Lux.

Stupňovitostí 14,5 pivovar symbolicky připomíná letošní 145. výročí založení pivovaru.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější