Šetřete vodu a energie
Využívat elektřinu a mít kdykoliv k dispozici pitnou vodu je pro nás každodenní a samozřejmá věc. To, jak bychom si toho měli vážit, nám může často dojít až ve chvíli, kdy z nějakého důvodu kohoutky nebo zásuvky nefungují. Obzvláště teď v létě je naše planeta vyprahlá a to nejen v oblasti tropů, ale sucha sužují i Českou republiku a reálně hrozí, že tu vodu mít zanedlouho nebudeme - nejen tedy u nás, ale obecně, na světě. Vzhledem k tomu, že sladká (pitná) voda tvoří pouhá 3 % celkové vody na Zemi, stojí za to zamyslet se nad tím, kolik pitné vody každý den spotřebujeme a jak s ní můžeme šetřit.
V koupelně se vody spotřebuje nejvíce a zároveň je nejjednodušší spotřebu omezit právě tam. Při čištění zubů vypínejte vodu. Relax v podobě plné vany si čas od času dopřeje rád snad každý, ale opravdu je potřeba každý den? Během jedné koupele spotřebujete asi 100 litrů vody, kdežto při sprchování je to "jen" asi 30-40 litrů. Nezapomínejte také na to, že pitnou vodou také splachujete.
Prádlo perte, až když naplníte celou pračku a volte úsporný režim, který je sice delší, ale ušetří vám dost vody i elektřiny a tím pádem i peníze. Dalším benefitem je navíc to, že nebudete nosit stále to stejné oblečení dokola a přiměje vás to k vytváření nových outfitů.
V kuchyni můžete nejvíc vody ušetřit při mytí nádobí. Pokud nemáte myčku, což je ta nejúspornější varianta, umyjte nádobí ve dřezu, protože pokud umýváte nádobí pod tekoucí vodou, spotřebujete až 120 litrů vody. Čas, vodu, ucpaný odpad i dřez plný plovoucího jídla vám ušetří také to, když zbytky z talířů setřete stěrkou do koše.
A co se týče úspory energií? Rychlovarná konvice je nejrychlejší a nejúspornější způsob, jak přivést vodu k varu. Dávejte do ní však jen takové množství vody, které potřebujete a to i když připravujete čaj. Pokud vaříte na varné desce, můžete plotýnku vypnout 5 minut před koncem vaření, zůstává totiž ještě dlouho rozpálená a to stejné udělejte i při pečení v troubě nebo při žehlení. Nezapomínejte zhasínat, když odejdete z místnosti, a pokud vám praskne žárovka, zkuste ji vyměnit za LED žárovku, která je o asi 85% úspornější a vydrží až 20x tolik, takže navíc nebudete vytvářet další odpad a i sebe ušetříte před další cestou do elektra. Když budete spotřebiče vytahovat ze zásuvek, můžete ušetřit dalších 10% energií.
Neplýtvejte jídlem
Každý Čech vyhodí ročně až 81 kilogramů nakoupeného jídla, rodiny pak až polovinu všeho, co nakoupí. Do toho si představte, kolik procházejícího zboží se vyhodí už v obchodech a kolik zeleniny zůstane na polích, protože pro spotřebitele nemá ty správné parametry, a je tu další problém, který je potřeba řešit.
Začněte u sebe a snažte se nakupovat opravdu jen to množství jídla, co i spotřebujete. Především ze začátku to nemusí být vůbec snadný úkol. Usnadnit vám to mohou nákupní seznamy, které si sepište, než skočíte na nákup. Pokud to nestíháte, můžete si třeba vyfotit ledničku a spíž na mobil a v obchodě se jen kouknout, co vám chybí. Jestliže si vaříte, je dobré si v neděli sednout a naplánovat, co budete příští týden vařit. Podle toho si vytvoříte seznam surovin, které vám doma chybí, připíšete něco k snídani, něco na zub a díky jednomu nákupu máte vystaráno na celý týden.
V případě, že nevaříte a teplá jídla jíte mimo domov, mohou se naopak osvědčit spíše menší a častější nákupy, podle toho, co potřebujete. I tak si však pište seznamy, předejdete tomu, že nakoupíte spoustu zbytečností. V obchodě zkuste projít i regály s procházejícím zbožím ve slevě, dají se tam najít super věci levnější až o 70% z původní ceny. Jen se vždycky zamyslete, jestli danou věc stihnete spotřebovat. Většinou to jsou mléčné a uzenářské výrobky nebo zboží s poškozeným obalem, některé řetězce k večeru zlevňují i ovoce a zeleninu, které je často navíc úplně v pořádku.
Je důležité se také naučit, jak potraviny správně skladovat. Do lednice nepatří rajčata a exotické ovoce, chlad jim totiž ubírá na chuti a rychleji se kazí. Kořenovou zeleninu jako jsou ředkvičky, řepa či mrkev zbavte případných listů a kořínků, zůstane déle čerstvá. Načaté potraviny skladujte v plastových dózách nebo zavařovacích sklenicích, které vám mohou posloužit také k lepší organizaci a přehlednosti lednice. Dopředu si dejte ty potraviny, kterým se blíží doba spotřeby, abyste na ně nezapomněli. Suché potraviny jako jsou těstoviny, luštěniny nebo oříšky je dobré ihned přesypat do průhledných uzavíratelných dóz. Budete tak mít přehled o tom, co a kolik toho máte a zabráníte případným problémům s moly, kvůli kterým byste museli všechno jídlo vyhodit, a věřte, že i potom se jich zbavuje velice obtížně.
Pokud víte, že nakoupené pečivo nestíháte sníst, část dejte zamrazit, stejně jako zbytky uvařených jídel, která nestíháte sníst, bylinek nebo zeleniny. Zamrazit se dá prakticky všechno a uvidíte, jak se vám vybavený mrazák bude hodit, až přijde jeden z líných dnů nebo konec měsíce a vy budete mít do kapsy hluboko.
Nemusíte samozřejmě dodržovat všechno. Stačí začít jen něčím, pomalu, postupně, krůček po krůčku. Ať už ale pro naši planetu děláte cokoliv, počítá se to, tak jen směle do toho!
Text: Johana Svobodová
Foto: Shutterstock, Unsplash