Stejně tak, jako má každá země světa svou historii, která se po staletí měnila a přetvářela, stáli už od pradávna v pozadí každé kultury také kuchaři a kuchařky. Spousta jídel navíc přetrvala dodnes a stala se národními kulinářskými symboly jednotlivých zemí a byla by veliká škoda je při cestování neochutnat.
Takže kam za čím?
Španělsko
Co se ti vybaví, když se řekne španělská kuchyně? Nám jednoznačně skvělá paella s mořskými plody, sušená šunka jamón a studená polévka gazpacho. Tradičním dezertem jsou smažené tyčinky z koblihového těsta, churros. Ty se ještě ideálně namáčí v čerstvě rozpuštěné čokoládě.
Španělská kuchyně je barevná a temperamentní stejně jako španělská kultura. Hojně se tu využívá olivový olej, Španělsko je jeho největším světovým producentem. Vedle jídla Španělé kladou důraz i na dobré trávení - poobědová siesta je nutností! To bychom měli zavést i u nás, co myslíš?
Itálie
Italská kuchyně je absolutní klasika, známe a milujeme ji všichni. Ta skutečně italská, vychutnaná s výhledem na Koloseum nebo na projíždějící gondoly je ale ještě jiný level. Je lehká, a to jak na přípravu, tak i na trávení a jejím základem jsou především čerstvé suroviny.
V italské gastronomii jsou velké regionální rozdíly, a proto při cestách po Itálii vždy ochutnáš něco nového. Neapol je rodnou kolébkou pizzy, Benátky zase risottu. V Kampánii si nezapomeň dát tradiční Spaghetti aglio e olio a mozzarellu z bůvolího mléka. Na Sicílii stojí za zmínku trochu méně profláknutý předkrm Gamberetti avocado con senape e olio d’oliva, tedy grilované krevety v avokádu s olivovým olejem a hořčicí, nebo Caponata Siciliana, což je směs rajčat, lilku, další zeleniny a spousty bylinek. A nakonec samozřejmě sladká tečka, typické tiramisu, o jehož původ se pře Florencie a Siena. A nezapomeň ani na kávu!
Chorvatsko
Nejtypičtějším balkánským pokrmem je čevapčiči. Dělá se z jemně namletého jehněčího či telecího masa a podává se se syrovou cibulí, zeleninou, hořčicí, ajvarem a chlebem. Obdobou čevapčiči je také pljeskavica, která se servíruje ve velké placce. Vedle ryb jsou základem chorvatské kuchyně i nejrůznější grilovaná masa, ovčí sýry, těstoviny a bílý chléb.
Řecko
Jíst v Řecku je zároveň způsob, jak konzumovat kousek významné historie. Gastronomie je pro Řeky totiž velice významným bodem. Jedním z tradičních jídel je musaka. Jet do Řecka a neochutnat ji, to zkrátka nejde. Podobně jako u italských lasagní ji tvoří několik zapečených vrstev - základem jsou plátky lilku, mleté jehněčí maso, brambory, rajčata a bešamelová omáčka. Z řecké kuchyně se i v zahraničí proslavily pochoutky jako gyros, řecký salát se sýrem feta, tzatziki nebo řecký jogurt. Ve velkém je tu využívaný také olivový olej a olivy jako takové.
Portugalsko
Portugalci (byť neleží tak úplně ve Středomoří, ale kuchyň je tu pořád ještě podobná) jsou odborníci na zákusky - ten nejslavnější se jmenuje pastel de nata (malý pudinkový koláček) a najdeš ho zaručeně na každém rohu stejně jako výtečnou portugalskou kávu. Pokud zavítáš do Porta, rozhodně uslyšíš o pokrmu francesinha. Jedná se o zapečený sendvič, který potěší především zapřisáhlé masožravce, protože obsahuje snad všechny druhy masa. Většinou uvnitř najdeš plátek vepřového, šunku, slaninu, různé druhy klobás a další ingredience se liší. Vše je zapečené v toustovém chlebu zalitém sýrem, vajíčkem a rajskou omáčkou. Shrnuto: doporučujeme zajít na tuto hostinu, až budeš mít opravdu velký hlad.
Francie
Francouzská kuchyně se často považuje za kuchyni snobů. Liší se region od regionu a francouzských specialit je opravdu nespočet. Francouzi si potrpí hlavně na sladké, dezertů mají spoustu, mezi ty nejznámější patří creme brulle, profitelores (větrníčky s vanilkovou zmrzlinou a čokoládovou polevou) a tarte tatin (obrácený jablečný koláč). Celkově je francouzská gastronomie hodně rozmanitá. Od klasických pekařských klasik, jako jsou croissanty, pain au chocollate, macaroons a bagettes, přes palačinky crepes a galettes (naslano z pohankové mouky) až po slané quiche, paštiky fois gras nebo cibulačku soupe á l’oignin gratinée.
Méně známé už jsou ale regionální speciality. V Nice se pyšní salátem Nicoise. Provence nedá dopustit na lahůdku v podobě kohouta na víně Coq au vin rouge, pomalu dušená hovězí líčka Joues de boeuf au vin rouge nebo vegetariánskou pochoutku z lilků rattatouille. Burgundsko proslulo šneky na másle escargots a la Bourguignonne. A v Lyonu si odvážlivci rádi pochutnají na žabích stehýnkách. A to nejlepší na konec. Kdo navštívil Francii a neprožil alespoň jeden večer ve společnosti kvalitních sýrů a vín, jako by tam vůbec nebyl.