Už víme, kde nám naservírují nejlepší pizzu a po kterém curry se olízneme až za ušima. Teď rozjel portál Expats.cz novou anketu zaměřeno na japonskou delikatesu, a to v termínu od 2. září do 1. října. Do hlasování se zapojilo 40 předních pražských restaurací, sushi barů ale i rozvozů. Expats.cz a DameJidlo.cz vybírali nejnavštěvovanější podniky s nejlepším hodnocením a přizvali si na pomoc i přední české experty na gastronomii, třeba Ditu Pecháčkovou. Na stránkách nejvpraze.cz vás určitě zaujme, že právě Dita své první sushi rozmotávala a jedla všechny přísady zvlášť. Bára Rektorová, majitelka sushiqueen.cz říká: „Sushi bylo původně míněno jako fingerfood a tak by se mělo konzumovat i dnes – jeden kousek jako jedno sousto.“ Ale to my, znalci, už samozřejmě víme.
Snili jste o tom, že se jednou stanete kritiky jídel? Rozumíte sushi, milujete ho a chcete vyjídřit svůj názor? Máte jedinečnou možnost tak učinit na stránkách nejpraze.cz. Navíc můžete vyhrát mísu plnou sushi od sushiqueen.cz (šéfkuchař Yuki Umaki je pravým mistrem s dvacetiletou praxí, takže to opravdu chcete!) nebo kredit 1500 Kč na rozvoz jídla od DameJidlo.cz.
Pár faktů:
- kuchař by měl vaše sushi připravovat přímo před vámi
- stejně tak by vám měl rolky už sám ochutit sojovou omáčkou a wasabi
- sushi se má správně jíst rukama
- jako k svíčkové sedne pivo, stejně tak sedne pivo i k sushi. Nebo zelený čaj
- rozmrazená ryba není vůbec na škodu, třeba losos se k nám může dopravovat pouze
- zmražený – takže, když někde hlásí čerstvé ryby, ve většině případů je to lež
- v Japonsku do rolek smotávají třeba i vajíčko, úhoře nebo salám
- jinak poskládané ingredience změní chuť kousku
Foto: Jindřich Kodíček z UPM8.cz
Yuki Umaki, šéfkuchař Sushiqueen.cz
Text: Jana Samšuková