Jen tak si dát panáka? Ani nápad! Panákování má svá pravidla

Jen tak si dát panáka? Ani nápad! Panákování má svá pravidla

Znáte to, přijdete do baru, dáte si možná nějaké to pivko a přijde chuť na něco tvrdšího. Objednáte si panáka, neboli shooter, a najednou se vám zkřiví pusa. Je to tím, že jste si objednali špatně, anebo prošel kvalitní alkohol pod rukami nešikovného barmana? Pojďme se s Tomášem Kučerou, nadaným a zkušeným barmanem podívat na to, jak je to správně a kde dělají Češi největší chyby.

VODKA

Největší přízeň zachovávají lidé v barech vodce. Jde celkem o neutrální pití, které si smícháte s džusem a ani nepoznáte, co pijete. Ale kdybyste dostali správně naservírovanou vodku, možná byste odložili džus. Vodka by se neměla mrazit, ale pouze pořádně nachladit. Namražením zaniká její chuť a do krku vám vklouzne jakási mdlá tekutina. V opačném případě, kdy dostanete vodku teplou a navíc do panáka, kterého barman zrovna vytáhl z myčky, se vám ústa zkřiví ještě více, protože teplota podpoří palčivost alkoholu a nebude vám zkrátka chutnat. Jaké jsou tedy nejideálnější podmínky pro vyniknutí chuti kvalitní vodky? Způsob servírování pochází již k historickému stylu podávání vodky v Hlesinkách. Zde se lila do kelímků z ledu. A právě tak by to mělo vypadat i dnes. Vodku, která může být i pokojové teploty, vždy pijte z namraženého shooteru – panáka.

Foto: Studenta

TEQUILLA

Tequilu můžeme rozlišit dvojím způsobem. Prvně si ji rozdělíme na tu kvalitní a nekvalitní. Obyčejná tequilla je většinou pouze z poloviny pravou tequillou, která se ředí lihem. Kvalitní tequilla je 100% destilovaná z modré agáve. A právě tuto tequillu lze podle doby zrání dělit na blanco, reposado, anejo, extra anejo. Taková tequilla se většinou podává v degustačních sklenicích a nepotřebuje takové doplňky, jako jsou citron se solí nebo pomeranč se skořicí, po nichž vám bude akorát nevolno. V Mexiku se tequilla zapíjí sangritou, což je rajčatový džus smíchaný s pár dalšími ingrediencemi. Známe ještě tequillu mezcal, známou především proto, že na dně sklenice plave červ. Nejedná se o pravou tequillu. Tato se připravuje ze zelené agáve, která se „udí“ a přitom z ní vylézají červi, kteří se pak vrací do láhve.

Foto: Studenta

WHISKY

Whisky je u nás čím dál více populární. Možná za to může i nový trend ochucených whisky, které se na trhu objevují. Když Jack Daniel’ s přišel s medovou whisky, nastal veliký boom v popíjení tohoto nápoje. Jemnější chuť si našla i řadu fanynek, které by si obvykle whisky nedali. Nově přichází Jack Daniel‘ s s ještě zajímavější příchutí, která láká především mladé lidi. Jack Daniel‘ s Fire s příchutí skořice je skvělým party pitím, které vás neomrzí a vždy vzpruží chuťové pohárky. Palčivost skořice vyváží nasládlost chuti. Tato speciální whisky vyžaduje jak namražení láhve, tak i panáků. To umocní řízný vjem, který má po vypití nastat. A jak takového panáka pít? Mezi palec a malíček uchopte shooter, přičemž ostatní prsty budete mít skrčené podél skleničky. Hoďte do sebe panáka na ex a čekejte, co se bude dít. Je to vážně síla.

Foto: Studenta

RADA NA ZÁVĚR

Během panákování nezapomínejte popíjet dostatek vody, protože alkohol dehydratuje. Vyhnete se tak ranním bolestem hlavy. A pokud opravdu nějaké problémy nastanou, uhaste to sklenkou rajčatového džusu.

Text: Martina Lancingerová

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější