Na každý pád je lepší si připlatit pár korun za kvalitní čerstvou kávu, u které se můžete snadno dopátrat původu, než kávu podřadné kvality z obchodních řetězců.
Pokud opravdu toužíme po kvalitní kávě, kupujme si zrnkovou kávu nejlépe s datem pražení ne starším 30 dní. Když si vybereme kávu, kterou chceme ochutnat, je ta nejméně zábavná část procesu hned po mytí nádobí za námi. Doma už pak záleží na našich možnostech, jakou kávu si připravíme.
Meleme, meleme kávu
Předně je třeba kávu namlít na správnou hrubost podle druhu přípravy. Pokud si budeme připravovat espresso v přístroji, jako je například ROK, budeme potřebovat jemně namletou kávu. V případě přípravy ve french pressu budeme potřebovat kávu hrubší a pokud máme doma moka konvičku „bialetku“, budeme mlít kávu na hrubost mezi hrubostí kávy do frenchpressu a na espresso. Mám vyzkoušeno, že moka konvička snese několik druhů hrubosti kávy, musíme ale myslet na to, že příliš jemná káva zabrání páře proniknout skrz. Používat tedy jemnější mletí než na espresso nedoporučuji.
Pro hračičky je další možnost přípravy, a to v Chemexu nebo dripperu od japonské firmy Hario. V obou případech se jedná o přípravu překapávané kávy, ve většině případů za použití skleněných nebo plastových trychtýřků, do kterých se posadí filtr, následně se nasype káva a po dobu zhruba tří minut se káva zalévá vodou, zpod filtru již teče čerstvá káva rovnou do hrnečku nebo konvičky. Obě firmy používají technologie z laboratoří chemie, což dodává celé přípravě zvláštní, vzrušující a radostný nádech.
French press je vhodný i pro začátečníky
Během těch let, co se zajímám o kávu, ať už z pohledu baristy amatéra nebo z pohledu psychologického a sociálního, jsem si vyzkoušel mnoho druhů přípravy kávy, zejména doma nebo u přátel. Jako začátečník a student prvního ročníku vysoké školy jsem holdoval kávě z french pressu.
Stačí obyčejný z Ikei za pár korun, dále mlýnek a dobrá káva. Já začínal s mlýnkem ručním, chvíli vás to baví, ale nic netrvá věčně a i tato láska pomine. Každopádně ruční mlýnek postačí a není nutné hned kupovat elektrický. Samozřejmě to nejdůležitější nám nesmí chybět, a to dobrá čerstvá káva. Tu si nameleme nahrubo asi jako cukr krystal (ten jemnější). Namletou kávu pak přidáme do french pressu a zalijeme horkou vodou o teplotě zhruba 88 stupňů. Nejprve zalijeme jen lehce a kávu spaříme, promícháme, pak dolijeme zbytek a zase promícháme. Extrahujeme 4 min a kávu přelijeme.
Velmi častou chybou, se kterou jsem se setkal v restauracích v Anglii, bylo ponechání kávy ve french pressu delší dobu – při nadměrné extrakci dochází k narušení chuti, na to pozor.
Italské konvičky
Zpátky k mé cestě za poznáním. Dalším vybavením, které jsem zakoupil, byla moka konvička. Během studia ve Švédské Uppsale jsem bydlel na studentských kolejích a holdoval kávě z french pressu, ale když přijely holky z Itálie s moka konvičkami v bagáži, řekl jsem si, že to musím vyzkoušet také. Po prvních pokusech jsem se rychle naučil konvičku používat, ba jsem si i zvykl na podstatně silnější chuť kávy.
Příprava kávy v moka konvičce zabere pár minut. Jde jen o to namlít kávu, nalít vodu do spodní části konvičky, na tu nasadit sítko, do kterého se nasype káva, pak přišroubujeme vrchní díl a dáme na plotnu vařit. Káva má hrubost mezi tou na espresso a french press. Moka konvička není tak náročná na přesnost mletí, což uvítají zejména začátečníci, nebo lidé, kteří neprahnou po tom proniknout do tajů mletí.
Moka konvičku lze sehnat v několika provedeních pro 1,2,3,4,6 i více šálků. Osobně mám k tomuto druhu přípravy nejvřelejší vztah, protože je snadný, a umožnuje nám udělat si espresso doma, bez toho aniž bychom platili tisíce za profesionální stroj. Dalším plusem je, že překapávanou kávu z moka konvičky lze použít na přípravu cappuccina, latte macchiato a dalších – jen je k tomu třeba koupit mixer na mléko (frapovač). Pokud se ptáte: „Kolik času zabere příprava kávy v moka konvičce?“, vychází to na 5-8 minut u konvičky na dva šálky, tedy dvě espressa – jinými slovy: nečekejte kotel kávy. Pokud máme kvalitní kávu s vyšším obsahem esenciálních olejů, vytvoří se i „crema“ a můžeme si všimnout olejových skvrn na hladině kávy. Pokud káva příjemně voní a vidíme tyto „mastné fleky“ na hladině, je to znamení, že jsme dobře nakoupili.
Pressovač ROK pro hračičky
Na začátku jsem mluvil o ručním pressovači ROK. Tento je navržen britským designerem a řekl bych, že je spíše pro hračičky. Cena určitě neodpovídá užitku, pokud s ním neděláte 10 šálků denně, ale na druhou stranu, když pozvete přátele na kávu, máte dobré espresso za chvilku hotové. Celé to má takový old schoolový nádech, jedinečný design, káva ve stylu „udělej si sám“, není to jen o tom zmáčknout knoflík na automatu.
Výhodou oproti moka konvičce je úspora času. Pokud máte na návštěvě více lidí a malou moka konvičku, strávíte dlouhý čas v kuchyni. Rok má tu výhodu, že si uděláte dobré espresso, snadno a i když nemáte baristické zkoušky, budete se cítit jako opravdový/á barista/baristka – zejména díky portafiltru, který je nutné použít. Po nasazení tohoto filtru jen stačí vložit šálek pod něj, nalít vodu do nádržky a stlačit páky.
V domácí přípravě kávy je svoboda
To nejlepší na domácí přípravě kávy je svoboda. Domácí příprava znamená: mohu experimentovat, mohu přidat, kolik mléka chci, jaký druh mléka chci, mohu sladit, kolik chci a čím chci. Můžete pozvat přátele i na cupping (ochutnávku kávy) a neutratit přitom majlant v kavárně.
Výborný letní tip na kávový nápoj, který si snadno uděláte doma, bude tečkou za dnešním dílem. Nezmínil jsem totiž ještě dopodrobna přípravu v dripperu a chemexu, ale věřím, že internet a zejména youtube je plný videí, která vám pomohou proniknout do tajů takové moderní přípravy kávy. V podstatě jde o starý dobrý druh překapávané kávy přes filtr. Ted už ale k našemu tipu:
Namelte espresso směs na hrubost mořské soli, zhruba 44g kávy na 1 l vody, kávu nasypte do french pressu a zalijte vodou (0,5 - 1l). Nechte extrahovat přes noc cca 8 - 10h. Vezměte led a nasypte do skleničky o objemu 250 ml, zalijte vyextrahovanou kávou do ¾ sklenky a dolijte mlékem. Kdo chce, může dochutit cukrem (doporučuji třtinový). Pokud se práce vydaří, budete autorem „iced cold brew coffee“. Za názory na tento nápoj budu vděčný!
Zase příště AHOJ
Text a foto: Jaroslav Neuberger