Potřebujeme:
1 hrnek jáhel
2 hrnky studené vody
2 hrnky rostlinného mléka (sójové, ovesné, rýžové, mandlové, či jiné oříškové)
2 velká jablka
50ml rostlinného oleje (+ trochu na vymazání formy)
malá hrst sušených brusinek
100g nesířených sušených meruněk (nebo nahraďte rozinkami, popř. jiným oblíbeným ovocem)
1 lžíce skořice
javorový sirup
Postup:
1. Jáhly propereme v sítku a dvakrát spaříme horkou vodou. Vsypeme na hlubší, olejem vymazaný plech. Já používám kulatou skleněnou formu 25x25cm.
2. Přilijeme vodu a všechny ostatní ingredience kromě medu a jablek. Promícháme lžičkou.
3. Nepanikaříme a neděsíme se té prapodivné kejdy, která z toho vznikla. Jablka nastrouháme na hrubém struhadle a navrstvíme nahoru.
4. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C hodinu až hodinu a půl, podle výšky formy. Skleněná je pro tento druh pečení ideální. Když uvidíte, že uvnitř formy po stěnách už neunikají bublinky v horké tekutině, je dílo dokonáno. Tekutá složka se vstřebala a jáhly jsou již měkké.
5. Po vytažení z trouby necháme chvíli odpočinout, ideálně 20 minut. Jahelník pak má akurátní teplotu ke konzumaci, ovšem i studený je skvělý. Podávejte bohatě zalité javorovým sirupem!
TIP: V sezóně rozhodně vyzkoušejte kombinaci s jahodami nebo jiným čerstvým ovocem, popřípadě oblíbeným džemem. Pro super-wow-efekt podávejte s jedlými květy. Spásat můžete třeba macešku nebo orchidej, ale volte rostliny doma pěstované. Ty z květinářství jsou stříkány hnojivy a insekticidy, na kterých byste si zrovna nepochutnali.
GOOD MOOD SPOON je blog o čistě rostlinném vaření, který ukazuje, že veganská strava je rozmanitá, chuťově skvělá a na pohled krásná. Píše, fotí i vaří Daniela Pešová, studentka medicíny, kterou přátele stále přemlouvají, aby si namísto ordinace otevřela kavárnu. Recepty snadné i pro náročnější, ze surovin základních i těch, které jste možná dosud neznali, vždy sezónní a zdravé.Pro aktuality mrkněte na Facebook, nebo GMS sledujte třeba na Instagramu (@dania_cz).